Unico, de eerste* airconditioner voor woningen die werkt met 100% teruggewonnen R410A

Comfort met een lage milieu-impact op basis van het principe van de circulaire economie

De duurzaamheid van producten die op de markt worden gebracht is een belangrijk punt voor Olimpia Splendid, dat zijn technologische innovatie richt op oplossingen die de bijdrage aan de opwarming van de aarde kunnen minimaliseren. Dit is het geval voor koelmiddelen met een laag GWP (R32) en natuurlijke koelmiddelen (R290), die het bedrijf in 2019 introduceert op zijn vaste en draagbare airconditioners en ontvochtigers, en die in de loop van 2020 ook zullen worden uitgerold naar de airconditioners zonder externe unit en de split- en monobloc-warmtepompen.
 
Olimpia Splendid is reeds één van de stichtende leden - sinds 2006 - van twee grote consortia (Ridomus en Ecoped), die in de loop der tijd steeds doeltreffender oplossingen hebben ontwikkeld voor het beheer en de terugwinning van al het afval dat vrijkomt bij de verwijdering van apparaten voor wooncomfort, zoals airconditioners en kleine apparaten. In 2020 wordt opnieuw een belangrijke stap gezet in een nieuwe richting die de focus van het bedrijf verbreedt van het beheer van het "levenseinde" naar het creëren van het product.
 

Het geregenereerde koelmiddel
Olimpia Splendid wil de principes van de circulaire economie gaan toepassen, gebaseerd op het hergebruik van grondstoffen die, in plaats van te worden weggegooid, worden geregenereerd en een nieuw leven krijgen. Daartoe introduceert het bedrijf het koudemiddel R410A in zijn belangrijkste woonassortiment: een koudemiddel dat uit bestaande systemen wordt teruggewonnen en een industrieel proces ondergaat om het in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Deze beslissing heeft een dubbel effect. Enerzijds wordt de milieu-impact van het product verminderd (het vermijden van de verwijdering van uitgeputte koelgassen door de productie van nieuwe). Anderzijds wordt het publiek bewust gemaakt van een nieuwe, meer deugdzame aanpak. Als de consument positief staat tegenover het initiatief van Olimpia Splendid, zijn we er zeker van dat andere fabrikanten ons voorbeeld zullen volgen, zodat de vraag naar geregenereerd gas zal toenemen en de circulaire economie in de wereld van de airconditioning verder wordt gestimuleerd.
 
De betrokken Unico-modellen
Momenteel gaat het om 3 modellen. Unico Air Inverter 10 SF C and 10 HP, d.w.z. de slanke airconditioners zonder externe unit (slechts 16 cm diep), die dankzij hun internationaal bekroonde Italiaanse design al bij het publiek in de smaak zijn gevallen. En Unico Inverter 12 HP, de krachtige airconditioner die het hele jaar door comfort biedt. Op deze modellen en alle producten uit het Olimpia Splendid airconditioning assortiment zit standaard 3 jaar garantie.


*op 21 januari 2020, onderzoek van openbare informatiebronnen uitgevoerd door Olimpia Splendid.