Luchtkwaliteit binnenshuis

We brengen tot 90% van onze tijd binnenshuis door en de lucht die we thuis inademen is van invloed op onze gezondheid en het welzijn van het hele gezin. Een goede luchtkwaliteit binnenshuis is daarom een belangrijk element voor een comfortabel, gezond en veilig huis.
Wat studies zeggen
Tijd buiten doorbrengen is een voorrecht voor weinigen. Als we niet thuis zijn, brengen we de meeste tijd door op school, op het werk, in de sportschool of in winkels: binnenruimtes waar de kwaliteit van de lucht die we inademen gezond en veilig zou moeten zijn. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency kan de lucht binnenshuis tot 5 keer meer vervuild zijn dan buitenshuis. En luchtvervuiling is niet de enige bedreiging voor de kwaliteit van onze binnenruimtes.
"Een goed milieu is het synergetische resultaat van een microklimaat binnenshuis (temperatuur en vochtigheid), akoestisch comfort, lage concentratie van stoffen verspreid in de lucht, kwaliteit en intense lichtsterkte."Ing. Demattio, Agenzia Casa Clima
Luchtvervuiling en vochtigheid onder controle houden
De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft daarom een enorme invloed op de slaapkwaliteit, het concentratievermogen en het welzijn. Het kan bijvoorbeeld helpen om de lucht in huis te zuiveren van irriterende stoffen. Wat zijn irriterende stoffen? Allereerst fijne en ultrafijne stofdeeltjes: ook al worden deze voornamelijk geproduceerd door vervuiling van buitenaf, ze kunnen schadelijk zijn als de binnenlucht niet goed wordt geventileerd. Daarbij komen nog vluchtige organische stoffen (VOC's, die vrijkomen uit meubels, verf, cosmetica en schoonmaakmiddelen), pollen, schimmels en bacteriën, die allemaal bijdragen aan de verergering van allergische symptomen. Daarnaast moet er goed gekeken worden naar het vochtigheidspercentage in de lucht: dit moet rond de 50-60% liggen om uitdroging en irritaties te voorkomen, evenals de verspreiding van schimmels en bacteriën.
Je huis comfortabel maken is mogelijk. Daar is niet veel voor nodig: slechts een paar kleine acties, eenvoudige en bewuste stappen en wat hulp van hoogwaardige luchtbehandelingsproducten.
Goede en gezonde dagelijkse gewoonten
Enerzijds kunnen we de luchtvervuiling niet alleen terugdringen, maar anderzijds kunnen we de luchtkwaliteit binnenshuis wel verbeteren. Eenvoudige dagelijkse handelingen kunnen namelijk helpen om de uitstoot van schadelijke stoffen uit ons eigen huis te verminderen. Enkele voorbeelden? Reinig en verlucht je tapijt, want het is de ideale omgeving voor huisstofmijt en bacteriën. Rook niet binnenshuis en beperk het gebruik van kaarsen. Gebruik voor het huishouden microvezeldoeken en natuurlijke producten zoals witte azijn en zeepvlokken. Was de filters van de airco regelmatig. Laat de was uitlekken voordat je het weer in de kast legt.