Duurduurzaamheid

Onze weg naar koolstofneutraliteit

Ecologische duurzaamheid is een sleutelbegrip voor Olimpia Splendid. Als gevolg van de huidige klimaatveranderingen neemt de vraag naar oplossingen voor de klimaatregeling binnenshuis sterk toe en revolutioneren de productiebedrijven technologieën en processen om op milieuvriendelijke wijze te kunnen voldoen aan de nieuwe woonbehoeften.

 

In dit scenario hebben wij ons ten doel gesteld om voor einde 2040 de klimaatneutraliteit te bereiken, 10 jaar eerder dan de doelstelling van de Europese Green Deal. Met het jaar 2019 als startpunt, voorzien we onze milieu-impact voor het einde van 2023 met 15% te verminderen en met 30% voor het einde van 2026, en dat we het doel op middellange termijn voor halvering van de koolstofvoetafdruk in 2030 bereiken.

Dat het niet slechts een loze belofte is, maar een concrete inzet, wordt aangetoond met de definitie van een gezamenlijk actieplan en de publicatie van het eerste Duurzaamheidsverslag.

 

 
#Technology: voor een ideaal klimaat thuis en op aarde.
De Europese Unie voorziet de emissies van de residentiële sector te beperken en bij te dragen aan het bereiken de klimaatneutraliteit van Green Deal 2050 door middel van innovatieve technologieën voor het verwarmen/koelen van gebouwen en voor de productie van warm huishoudelijk water. Bij Olimpia Splendid produceren we warmtepompen die momenteel de meest efficiënte technologie op de markt is: ze zijn volledig elektrisch en creëren het juiste comfort in alle seizoenen, verminderen het stroomverbruik en benutten hernieuwbare bronnen.


#Factory: meer produceren en respect voor het milieu is mogelijk.
De productiefaciliteit van Olimpia Splendid in het hart van Franciacorta (in Cellatica, Brescia, Italië), is ontworpen volgens de beginselen van de smart factory: voor 50% gevoed door zelfgeproduceerde energie, gekenmerkt door een hoge productie-efficiëntie die in 2021 een afname van de energie-intensiteit (de verhouding tussen stroomverbruik en geproduceerde output) mogelijk heeft gemaakt, ondanks een sterke toename van de productie.
Vanaf 2023 is de elektriciteit die in onze Italiaanse vestigingen wordt gebruikt 100% hernieuwbaar: 50% eigen productie van onze fotovoltaïsche installaties + 50% A2A gecertificeerde aankoop uit hernieuwbare bronnen.  

#People: bijdragen aan een betere toekomst maakt deel uit van onze missie.
In ons bedrijf wordt elk doel gedeeld en ziet de weg naar koolstofneutraliteit de actieve en proactieve deelname van onze medewerkers. In feite kan ieder van ons persoonlijk bijdragen aan de bouw van een betere toekomst; het actieplan van Olimpia Splendid voor de vermindering van de CO2-uitstoot is het resultaat van een multi-gespecialiseerd team dat de verschillende afdelingen van het bedrijf vertegenwoordigt. 


#Lyfecycle: inzet voor het milieu houdt nooit op.
We analyseren de ecologische voetafdruk van de producten, gebruiken eenvoudig recycleerbare materialen, bestuderen oplossingen om de levensduur van de producten te verlengen en selecteren koelmiddelen met de laatste impact op het broeikaseffect (zoals R32 of R290) of geregenereerde koelmiddelen. In 2020 was Unico de eerste residentiële airconditioning die 100% geregenereerd gas gebruikte, teruggewonnen uit bestaande systemen en onderworpen aan een industrieel proces door middel waarvan het gelijk aan het nieuwe product wordt gemaakt.  


 

Ontdek meer over de weg naar koolstofneutraliteit van Olimpia Splendid in het eerste Duurzaamheidsverslag.